6 dejstev o Goji jagodah

Objavil admin 22/05/2015 0 Komentarjev Prehrana,

6 dejstev o Goji jagodah, ki jih je dobro poznati


 

Goji jagode izvirajo iz Kitajske in so bogat vir antioksidantov. Rastlina je po izgledu podobna šipku, vendar ga po zdravilni vrednosti močno prekaša. Poglejmo si nekaj dejstev o teh čudežnih jagodah.

 

1. Kaj so Goji jagode?

Ta sladki sadež se običajno prodaja posušen in po izgledu spominja na rdeče rozine. Goji jagode lahko tudi zaužijemo sveže, neposredno nabrane iz rastline, saj jih je zelo enostavno vzgojiti v toplem podnebju. Tako kot navadne jagode, tudi goji jagode vsebujejo veliko vitaminov in antioksidantov, ki nam pomagajo pri ohranjanju zdravega telesa. Goji jagode torej predstavljajo dober dnevni obrok vitaminov.

 

2. Kako jih lahko jemo?

Najpogosteje se prodajajo posušene, lahko pa jih najdemo tudi sveže. Uživamo jih kar iz roke (podobno kot rozine ali sveže jagode). Za zajtrk si jih lahko vmešamo v jogurt ali v kosmiče. Lahko si zmešamo tudi svojo »študentsko hrano«, kjer goji jagode skupaj z lešniki in drugimi oreščki oreščki zmešamo v posodo ali vrečko in shranimo za pozneje. Iz goji jagod lahko skuhamo čaj, ali celo naredimo sok (če imamo sveže).

Goji jagode tudi izvrstno pašejo v kuho svinjine ali purana, kjer jedi dodajo določeno mero sladkobe (zaradi vitamina C pa bo telo tudi bolj absorbiralo železo iz mesa, ki ga uživamo). 

 

Najpogosteje se prodajajo posušene, lahko pa jih najdemo tudi sveže. Uživamo jih kar iz roke (podobno kot rozine ali sveže jagode). 


 

3. Zakaj so tako posebne?

Vsebujejo veliko vitamina C in vlaknin, hkrati pa imajo nizko kalorično vrednost. Samo 100 g goji jagod prispeva 10% predlagane dnevne doze proteinov, kar je za sadje presenetljivo veliko. Kompleksni ogljikovodiki, ki naredijo goji jagode tako sladke, dvigujejo sladkor v krvi počasi, zato telo ne občuti kolapsa, kot se to zgodi zaradi hitrega dviga krvnega sladkorja.

 

4. Antioksidanti

Študije so pokazale, da je vsebnost antioksidantov v goji jagodah zelo visoka. Še posebej je prisoten zeaksantin, ki daje goji jagodam njihovo zaščitno svetlo rdečo barvo. Antioksidanti ščitijo celice pred propadom, s tem da preprečujejo oksidacijo molekul, ki nastaja kot posledica verižnih oksidacijskih reakcij v telesu zaradi prostih radikalov.

 

5. Vam lahko pomagajo pri hujšanju?  

Goji jagode vsebujejo močno hranilno vsebino, zato lahko na ta način dobimo zdravo vsebino v zelo majhnem zaužitju. Sicer nimajo neposredne povezave z izgubo teže, lahko pa jih dodamo v zdrav dietni meni. Njihova visoka hranilna vrednost nam daje občutek polnosti, sladkoba pa prijeten okus. Goji jagode nekateri priporočajo kot žepni priboljšek med obroki.

 

6. Drugi benefiti za zdravje

Nekatere študije kažejo na zdravilne učinke goji jagod pri degeneraciji mrežnice, prebavne funkcije in tudi na višje nivoje energije za delo. Krepile naj bi tudi imunski sistem, ščitile jetra in izboljšale krvni obtok.