Starodavna zdravilna skrivnost – Kvinoja

Objavil admin 22/05/2015 0 Komentarjev Prehrana,

Starodavna zdravilna skrivnost – Kvinoja


 

Kvinoja je rastlina, ki uspeva predvsem v Boliviji in Peruju. Vsebuje veliko beljakovin in kalcija, ter aminokislino lizin, ne vsebuje glutena in se uporablja kot dietna hrana.

 

Čeprav jo uvrščamo med žitarice, podobno kot Ajda, tja ne spada.

 

Semena vsebujejo saponin, zato jih je pred uporabo potrebno dobro oprati pod tekočo vodo. Listi kvinoje se uporabljajo enako kot listi rabarbare ali špinače. Vsebujejo veliko vitamina A, semena pa veliko beljakovin, kalcija, fosforja ter vitaminov B in E. Vsebuje tudi veliko vlaknin.

 

Kuhana kvinoja je zelo dobrega okusa in tudi zelo uporabna saj se lahko uporablja namesto vsakega drugega semena. Zrna se uporabljajo za pripravo različne hrane. Pogosto se pripravlja tradicionalna jed s čebulo, krompirjem, paradižnikom in čilijem. Ta tradicionalna jed se imenuje »quinoa con queso«.