Poletna solata s kvinojo (zmagovalni recept nagradne igre)

Objavil majab 14/05/2016 0 Komentarjev Recepti,

V maju preko naše nagradne igre nagrajujemo zdrave recepte. Vsak teden izberemo en zdravi recept, ki prejme bon za 10€ v naši spletni trgovini. Zmagovalka prvega tedna je Urša S., ki je z nami delila recept za poletno solato s kvinojo. Recept je kreativen, jed pa je zdrava in osvežilna, zato smo ga preizkusili tudi sami! Spodaj preverite Uršin recept in poglejte, kako nam je uspela njena poletna solata s kvinojo. :)

 

Sestavine:

- 200 g kvinoje
- 2 srednje velika sladka krompirja
- 50-100 g feta sira
- 200 g rdeče pese v kosu (domača skuhana ali iz konzerve)
- 200 g brokolija
- 1 avokado
- 50 g oreščkov in semen (indijski oreščki, bučna in sončnična semena, pinjole, ...)
- začimbe
- sok 1 limone
- olivno olje

- balzamičen kis

- sesekljana menta, peteršilj ali koriander (po okusu)
- 5 žlic navadnega jogurta


 

Navodila za pripravo:


1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.  Brokoli in sladek krompir narežemo na koščke (2-3 cm) ter jih začinimo z olivnim oljem, soljo in kumino. Oboje položimo na pladenj in pečemo v pečici, dokler krompir ni mehek (približno 10-15 minut). 

 


2. V ločeni posodi skuhamo kvinojo (približno 15-20 minut). Pred kuhanjem jo operemo z vodo, da z nje speremo odvečen saponin (snov, ki daje rahlo grenak okus). Ko je kvinoja kuhana, ji dodamo nasekljana zelišča (meto, koriander ali peteršilj), limonin sok in olivno olje. 

 

3. V posodi razdrobimo rdečo peso ter jo začinimo z balzamičnim kisom, olivnim oljem, poprom in soljo. Urša za drobljenje priporoča tolkač za meso ali tlačilec krompirja. 

 


4. Mešanico oreščkov in semen prepražimo v ponvi (približno 2-3 minute), dokler ne postanejo zlate barve. Tako bodo dobili močnejši okus. Mi smo uporabili BIO seme oluščene jedilne konoplje, BIO laneno seme, BIO bučnično seme in indijske oreščke. 

 


5. Urša priporoča, da solato serviramo v širokem, podolgovatem pekaču. Mi takšnega pekača nismo imeli pri roki, zato smo uporabili kar stekleno posodo, ki prav tako opravi svojo nalogo. :) Najprej na dno položimo kvinojo, nato sladek krompir, rdečo peso in brokoli. Feta sir in avokado narežemo na koščke in jih razporedimo čez celoten pekač. Na koncu dodamo še 5 žlic jogurta, mešanico oreščkov in semen, za okrasitev pa lahko uporabimo nekaj listkov zelišč. 

 

 

"Preprosto, okusno, osvežilno in predvsem zdravo," pravi Urša. Tudi mi se strinjamo s tem in Urši želimo še veliko kuharskih podvigov! :) Ostali pa še vedno lahko sodelujete v nagradni igri - navodila najdete na tej povezavi.