Olje pšeničnih kalčkov Biotop 200ml.
Olje iz žitnih kalčkov je eno najkvalitetnejših olj in se pridobiva s stiskanjem kalčkov pri tehnologiji priprave kosmičev iz naravno pridelanih žit. 100 ml olja vsebuje skoraj 70% polinenasičenih maščobnih kislin in 225 mg vitamina E.
Olje iz žitnih kalčkov pridobivajo iz pšeničnih zrn že od leta 1940. To olje vsebuje najbolj uravnoteženo sestavo antioksidantnih vitaminov E ter 63% esencialnih maščobnih kislin. Od tega je 5% omega 3 in 58% omega 6 maščobnih kislin. Žitni kalček je energetsko najbogatejši del žitnega zrnja. Vsebuje le 7-12% maščob. Olje, ki se stiska iz kalčkov je temno oranžne barve, lešnikastega vonja in okusa, vsebuje veiko vitamina E, gama, beta, delta in theta tokoferola. Torej je kompleks vitamina E v olju žitnih kalčkov bolj potenten vitamin kot kjerkoli drugje. Antioksidativna aktivnost olja iz žitnih kalčkov je bolj stabilna kot drugih antioksidantov. Poleg vitamina E vsebuje olje žitnih kalčkov še drugo aktvno snov in to je octacosanol. To je naravni alkohol, ki ga le redko najdemo v naravi in še to le v majhnih količinah - v kalčkih in v listih alfa alfe. Povečuje vitalnost oziroma življensko moč tako, da poveča vezavo in izkoristek kisika v krvi, zlasti v strestni situaciji, pri izrazitih naporih in v področjih z nizkim barometrskim tlakom kisika. Pospeši tudi reakcijski čas, izkoristek energije med fizično aktivnostjo ter povečuje vzdržljivost človeka (plezanje v višinah, maratoni, dolgotrajne intenzivne fizične in psihične obremenitve...). Ima pa tudi vpliv na presnovo holesterola in ga znižuje.
Vsebuje tudi fosfolipide in fitosterole, to so snovi, ki so pomembne v razgradnji olj in pospešujejo absorbcijo. Je bogat vir vitamina B, železa, cinka, bakra, magnezija, fosforja in kalija.
Vendar vsa olja iz žitnih kalčkov niso enaka .Pomembna je tehnologija ekstarkcije. Najbolj kvalitetna olja pridobivamo s hladnim stiskanjem, s heksanom in destilacijo. V takšnem olju najdemo prisotne benzene, heksan, n-pentan, cyclo-hexan, menthyl cyclopentane, torej takšno olje vsebuje tudi snovi, ki so na seznamu prepovedanih kancerogenih snovi. Zato je boljše, da uporabljamo le hladno stiskano olje iz žitnih kalčkov, ki nam kljub višji ceni zagotavlja vrhunsko kvaliteto v prehrani in v kozmetiki.
Uporaba:
Za prehrano priporočamo žličko hladno stiskanega olja zvečer ali med obrokom, vsaj eno uro pred fizično obremenitvijo. Uživamo ga čistega, tako, da ga zaužijemo na polnozrnatem kruhu ali na solatah. Uporaben je tudi v kozmetiki in dietetiki, saj je najbolj bogat vir naravnih vitaminov E, ki imajo številne pozitivne vplive na tvorbo hormonov in obnovo celic ter preprečujejo oksidacijo in mutacijo celic.